Coada şoricelului - “remediul luptătorului rănit”

Coada șoricelului este una dintre plantele pe care le putem găsi pe orice fel de câmp abandonat și plin de buruieni -„bălării”, în același timp putând să recunoaștem cu ușurință buchețelele de floricele mici și albe și frunzulițele subțiri și compuse.

Coada soricelului –  “remediul luptatorului ranit”
Coada soricelului – “remediul luptatorului ranit”

În trecut, în medicina populară, renumele de ”vulnerar” al acestei plante era atât de mare – încât oricine știa că dacă s-a rănit și mai ales dacă rana este sângerândă (chiar și mai adâncă) – putea culege rapid câteva frunzulițe de Coada șoricelului de oriunde, de pe câmp și le putea aplica pe rană – oprirea hemoragiei fiind rapidă – iar vindecarea fără probleme a rănii survenind în următoarele zile.

Tinctura de Coada șoricelului de la Plantextrakt este un preparat puternic, obținut prin macerarea în alcool a plantei proaspete, cu păstrarea întregii comori de substanțe active din frunzele, tulpina și florile sale (multe alte tincturi folosesc plantele uscate, macerate în alcool). De aceea va exista o diferență de acțiune între tincturile de la Plantextrakt și cele de la alte firme de pe piață (puteți să verificați folosind produse diferite).

Există multe indicații clinice interesante pentru Tinctura de Coada șoricelului:

Efectul antihemoragic este evident și important, fiind indicată ca tratament în urinările cu sânge (cistite hemoragice), atât ca tratament general (10-15 picături în apă, de 2-3 ori pe zi), cât și în spălături locale (băi de șezut – o linguriță de tinctură într-un lighean cu apă cât de fierbinte suportă perineul, și băi de 5-10 minute, în fiecare seară, 7-10 seri la rând).

De asemenea, alături de Tinctura de Crețișoară și Extractul gemoterapic din mlădițe de Tuia, poate fi folosită în meno-metroragii (sângerări uterine, determinate de fibroame, de anexite, endometrioză sau de alte afecțiuni utero-ovariene).
Cataplasme cu apă fiartă și răcită și tinctură de Coada șoricelului pot fi folosite în aplicații pe răni care au sângerat, împreună cu tinctură de Gălbenele și/sau tinctură de Arnica – pentru vindecări rapide și fără cicatrici vicioase.

Tinctura de Coada șoricelului este și un tonic digestiv foarte important, care ajută atât la buna funcționare a ficatului (utilă în ficatul gras și/sau ficatul obosit), a pancreasului (utilă în formele incipiente de diabet zaharat), dar și în afecțiuni intestinale precum diverticulita și colita. Dacă există și scaune hemoragice (cu sânge) în episoadele acute de colită, Tinctura de Coada șoricelului sau infuzia concentrată din plantă duce la oprirea rapidă a sângerării și refacerea mucoasei intestinale inflamate.

Tinctura de Coada șoricelului poate fi și un remediu important pentru hemoroizi sângerânzi, favorizând nu doar oprirea hemorgiei, ci și dispariția congestiei venoase hemoroidale. Poate ajuta și pentru varicele venoase ale membrelor inferioare, la persoanele care au tendința de a face staze, în general.

Având un efect decongestionant și de subțiere a sângelui, favorizează și reducerea presiunii arteriale și o acțiune de cruțare a inimii, fiind indicată la persoane cu tendință la angină pectorală.
Și pentru că este considerată ”un curățător al sângelui”, Coada șoricelului – tinctură sau infuzie – a mai fost utilizată cu succes în tratamentul acneei și herpesului.

O mulțime de indicații valoroase pentru o mică, dar excepțională plantă de leac – pe care o veți regăsi în orice teren părăsit sau pe orice câmp din România!